Αρτοποιεία στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Αρτοποιεια Θεσσαλονικη, Αρτοποιεία – Αρτοποιός, Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αρτοποιός ασχολείται με την παρασκευή και το εμπόριο ειδών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και είναι υπεύθυνος για την επιλογή και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων σε αρτοποιεία. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων, από το ζύμωμα των υλικών μέχρι την τελική τοποθέτηση και παρουσίαση των προϊόντων στις βιτρίνες και τα ράφια πώλησης. Για την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, χρησιμοποιεί σύγχρονα μηχανήματα αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής (ταχυζυμωτήρια, στόφες, φούρνους, σφολιατομηχανές κ.λπ.). Τα είδη που παρασκευάζει είναι ευρείας κατανάλωσης και απαραίτητα για τη διατροφή των ανθρώπων. Συνήθως ο αρτοποιός εργάζεται σε δική του επιχείρηση-κατάστημα (αρτοποιεία), για το οποίο έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας και μπορεί να εμπορεύεται και άλλα είδη συμπληρωματικά της αρτοποιίας, που δεν τα παράγει υποχρεωτικά ο ίδιος. Ο αρτοποιός αναλαμβάνει συχνά το ψήσιμο φαγητών για νοικοκυριά ή εκτελεί παραγγελίες για λογαριασμό καταστημάτων ή επιχειρήσεων με είδη διατροφής ή αρτοποιεία.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο αρτοποιός εργάζεται σκληρά σε καθημερινή βάση κάτω από συνθήκες πίεσης για την παρασκευή των προϊόντων αρτοποιίας και πάντα σε κλειστούς χώρους, όπως σε φούρνους ή εργαστήρια παρασκευής αρτοσκευασμάτων και ξεκινάει την εργασία του πολύ νωρίς κάθε μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες και παραμένει συνήθως μέχρι το μεσημέρι. Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, καθώς ο χώρος έχει υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι από καψίματα ή από τα μηχανήματα. Όταν διατηρεί δική του επιχείρηση (αρτοποιεία), δουλεύει κάθε ημέρα ακόμα και το Σάββατο, χειμώνα-καλοκαίρι. Το ωράριο αυτό δημιουργεί περιορισμούς στην κοινωνική του ζωή. Δουλεύει ομαδικά και η εργασία του είναι αρκετά κοπιαστική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής άρτου έχουν μετατρέψει τα παραδοσιακά αρτοποιεία σε μοντέρνες επιχειρήσεις αρτοσκευασμάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του αρτοποιού πρέπει να είναι συνεπής, συνεργάσιμος, ευσυνείδητος και υπεύθυνος, να αγαπά την καθαριότητα και την τάξη, επειδή τα είδη που παρασκευάζει είναι ευρείας κατανάλωσης και οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσής τους σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία. Παράλληλα δε, η καλή υγεία και η φυσική αντοχή, η ταχύτητα στην εργασία και η δεξιοτεχνία στα χέρια, η ικανότητα χειρισμού των μηχανημάτων για την παραγωγή και παρασκευή του ψωμιού και οι γνώσεις του για το σωστό υπολογισμό των υλικών και των συστατικών των παρασκευασμάτων, θεωρούνται απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του αρτοποιού.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος αρτοποιός πρέπει να μαθητεύσει σε αρτοποιείο και να εκπαιδευτεί από έμπειρο επαγγελματία. Σπουδές όμως στην ειδικότητα Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής μπορούν να γίνουν στις ΕΠΑ.Σ.του ΟΑΕΔ.
Σπουδές και κατάρτιση στην ειδικότητα του βοηθού αρτοποιού-ζαχαροπλάστη παρέχονται επίσης από τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ για αποφοίτους Γυμνασίου (Επίπεδο 1), όπου η φοίτηση διαρκεί δύο εξάμηνα. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και μετά από εξετάσεις πιστοποίησης λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για να γίνει κάποιος καλός επαγγελματίας, απαραίτητη είναι η πρακτική άσκηση για την απόκτηση εμπειρίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν έχει εκδοθεί ακόμα Προεδρικό Διάταγμα που να αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα του αρτοποιού.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο αρτοποιός μπορεί να εργαστεί ως ειδικευμένος τεχνίτης σε βιομηχανία παραγωγής αρτοσκευασμάτων, σε φούρνους του στρατού, των νοσοκομείων ή άλλων ιδρυμάτων, σε κατασκηνώσεις ή σε συνοικιακούς φούρνους ή αρτοποιεία. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να διατηρεί ατομική επιχείρηση για παρασκευή και πώληση αρτοσκευασμάτων και άλλων ειδών ζαχαροπλαστικής. Το επάγγελμα αυτό είναι άμεσα χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο, αλλά υπάρχει μεγάλη προσφορά τεχνιτών, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Πηγές Πληροφόρησης:

• OAEΔ: Εθνικής Αντίστασης 8, 174 56 Άλιμος, τηλ.: 210/9989000.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr

• ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709083-4, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

• Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210-5225565, fax: 210-5228966

• Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος: Κουμουνδούρου 1, Αθήνα 210-5236086, 210-5228214. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oae.gr

Βοηθός Αρτοποιού

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων άρτου, ζαχαροπλαστικής αλεύρου, την παρασκευή γλυκών και άλλων ειδών που έχουν ως βάση τη ζάχαρη, την παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για κρουασάν και αρτοσκευάσματα και τέλος την παρασκευή ζεστών και κρύων εδεσμάτων για μπουφέδες.
Επιλέγει και ελέγχει ποιοτικά τις πρώτες και βοηθητικές ύλες και φροντίζει για την προμήθειά τους, σε παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Έχει την ευθύνη της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου καθώς και της προβολής και της διάθεσης των προϊόντων.
Επίσης, φροντίζει για τη βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων, καθώς και για το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων.
Αξιολογεί από οικονομικής πλευράς τα προϊόντα, αναλύει τα στοιχεία του κόστους, ορίζει την τιμή πώλησης και προγραμματίζει την παραγωγή τους.
Ως εργαζόμενος στη βιομηχανία τροφίμων και στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών ασχολείται με τη δοκιμή και παραγωγή δειγμάτων και πρώτων υλών, καθώς και την προώθηση πρώτων και βοηθητικών υλών.

Συνθήκες Εργασίας:
Το ωράριο εργασίας του βοηθού αρτοποιού – ζαχαροπλάστη είναι κανονικό αλλά συνήθως ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί, ιδίως στα αρτοποιεία, ενώ η εργασία είναι απαιτητική και κουραστική, καθώς πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων. Λόγω του ότι εργάζεται συνεχώς στην κουζίνα, αντιμετωπίζει καθημερινά υψηλές θερμοκρασίες και σχετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, που όμως βελτιώνονται με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο επαγγελματικό προσόν του βοηθού αρτοποιού – ζαχαροπλάστη είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα να δίνει μια καλαίσθητη εικόνα στα τελικά προϊόντα του.
Είναι σημαντικό να διαθέτει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, προσαρμοστικότητα στην ομαδική εργασία, οργανωτικότητα και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους παρασκευής προϊόντων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιεία.

Σπουδές:
Σπουδές και κατάρτιση (Επιπέδου Ι) για αποφοίτους Γυμνασίου στο επάγγελμα του Βοηθού Αρτοποιού-Ζαχαροπλάστη, μπορούν να γίνουν στον τομέα Τουρισμού-Μεταφορών των Δημοσίων ή Ιδιωτικών ΙΕΚ και στην ειδικότητα Βοηθός Αρτοποιού-Ζαχαροπλάστη, όπου η φοίτηση διαρκεί δύο εξάμηνα και αποτελείται από το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θέματα όπως: πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χημεία τροφίμων, υγιεινή και ασφάλεια στο αρτοποιείο, μηχανολογικός εξοπλισμός αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων, αρτοποιεία, αρτοποιητική τέχνη, ζαχαροπλαστική τέχνη, ποιοτικός έλεγχος υλών και προϊόντων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, τεχνική επικοινωνίας- επιχειρηματικότητα κ.ά.
Στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου οι σπουδαστές πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο αντικείμενό τους σε αρτοβιομηχανίες, Βιοτεχνίες αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ή σε απλά αρτοποιεία.
Γνώσεις και εμπειρία στο επάγγελμα του Βοηθού Αρτοποιού-Ζαχαροπλάστη, μπορούν να αποκτηθούν επίσης με το σύστημα της μαθητείας και εκπαίδευσης στο χώρο της εργασίας, κοντά σε έμπειρο αρτοποιό-ζαχαροπλάστη.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Το δίπλωμα ΙΕΚ είναι απαραίτητο για διορισμό στο δημόσιο τομέα σε θέσεις της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΔΕ (Π.Δ. 50 ΦΕΚ 39/ 5-3-01), ενώ οι κάτοχοι του διπλώματος ΟΕΕΚ μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ με 150 μονάδες (άρθρο 8 Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α’/20-9-02). Προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις για την έκδοση ειδικής άδειας άσκησης επαγγέλματος για την ειδικότητα του Βοηθού Αρτοποιού – Ζαχαροπλάστη.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Η ανάπτυξη της αρτοβιομηχανίας και η εξάπλωση των τυποποιημένων προϊόντων αρτοποιίας δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα αυτό και οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται πολύ θετικές.
Ο βοηθός αρτοποιού – ζαχαροπλάστη εργάζεται ως υπάλληλος-στέλεχος στην αρτοβιομηχανία, σε βιοτεχνίες αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, σε αρτοποιεία, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού, σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία), σε επιχειρήσεις ή μονάδες εστίασης του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εστιατόρια πανεπιστημίων, νοσοκομείων, κ.λπ.), σε επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης (snack-bar, καφετέριες, σελφ σέρβις), και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού. Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας, λειτουργώντας τη δική του επιχείρηση.

Πηγές Πληροφόρησης:

• ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία, τηλ.: 21-2709083-4, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

• Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210-5225565, fax: 210-5228966.

• Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος: Κουμουνδούρου 1, Αθήνα 210-5236086, 210-5228214. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oae.gr

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

25ης Μαρτίου 26, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

https://www.fournostismartiou.gr/

+2310831381

Δευτέρα έως Σάββατο 06:00 - 17:00 και Κυριακή 06:00 - 14:00

Αρτοποιεία: Ο Φούρνος της Μαρτίου, ιδρύθηκε το 1975 από τον αρτοποιό Ευθύμιο Γεωργιάδη. Η αγάπη και το μεράκι για το φρέσκο, χειροποίητο ψωμί της γειτονιάς είναι η παράδοσή μας.Διαβάστε περισσότερα