Εφαρμοστές μονώσεων στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Εφαρμοστες μονωσεων Θεσσαλονικη, οι εφαρμοστές μονώσεων ασχολούνται με τις μονώσεις κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, εγκαταστάσεων καθώς και αντικειμένων ή κατασκευών κάθε είδους προκειμένου να προφυλάσσονται από τη φθορά. Παράλληλα όμως και το σημαντικότερο οι μονώσεις παρέχουν προστασία στους ανθρώπους από το κρύο ή τη ζέστη, το θόρυβο και γενικά από τις αντίξοες ή ανθιϋγεινές συνθήκες. H ενασχόληση για τους  εφαρμοστές μονώσεων χώρων περιλαμβάνει τη θερμική μόνωση ψυκτικών εγκαταστάσεων με τη χρήση πλακιδίων μόνωσης, την μόνωση για τα οξέα, την ενίσχυση και υποστήριξη των δομών μόνωσης κατά της πίεσης και της εισροής νερού, την τοποθέτηση και επισκευή σκεπών με μονωτικές λουρίδες, όπως επίσης την τοποθέτηση λεπτών ελασμάτων μόνωσης PVC, ασφαλτικών μεμβρανών και χρωματιστής επικάλυψης ή διατάξεων απόσβεσης των δονήσεων από μηχανήματα. Η καλή εκτέλεση των εργασιών που κάνει απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς που περιλαμβάνουν το κόψιμο, την προετοιμασία και εγκατάσταση του υλικού θερμικής μόνωσης των σωλήνων, αλλά και των καλυμμάτων μεγαλύτερων επιφανειών που αποτελούνται από λεπτά ελάσματα, χαρτόνι και φύλλα μετάλλου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι καμινέτα για το λιώσιμο της ασφάλτου και της πίσσας, κάδοι μεταφοράς, αναμίκτες, κοπίδια, πένσες, πριόνια, βούρτσες, κ.λπ. Τα υλικά μόνωσης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι πέτρα, μαλλί, άσφαλτος/πίσσα, πλαστικό και άλλα λεπτά ελάσματα και πλακίδια, ειδικά επιχρίσματα κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι εφαρμοστές μονώσεων χώρων εργάζονται σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους αντιμετωπίζοντας πολλές φορές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ συχνά εργάζονται σε σημεία που είναι δύσκολη η πρόσβαση ή βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Η εργασία τους κυρίως πραγματοποιείται μέσα σε κτίρια και εγκαταστάσεις, σε υπαίθρια κανάλια διανομής νερού και υπονόμους ή σε περιβάλλον που υπάρχει σκόνη, και χημικές ουσίες. Πρόκειται για ένα επάγγελμα επίπονο και επικίνδυνο γι’ αυτό πρέπει να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας τους και της ζωής τους.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι εφαρμοστές μονώσεων πρόκειται για ένα σκληρό, δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα που απαιτεί σωματική αντοχή και δύναμη, καλή όραση, ευλυγισία, χέρια ευκίνητα και δυνατά και δεξιότητες για τη χρησιμοποίηση των εργαλείων όπως αντοχή, ανθεκτικότητα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ακόμη, οφείλει να έχει καλή αντίληψη του χώρου, μεράκι, καλαισθησία, να είναι συνεπής, μεθοδικός, υπεύθυνος και ιδιαίτερα προσεχτικός, ακρίβεια, συνέπεια, υπευθυνότητα, υπομονή και επιμονή για τη σωστή εκτέλεση του έργου. Τέλος, το πνεύμα συνεργασίας της ομαδικής δουλειάς πρέπει να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο επαγγελματία, αφού κατά τη διάρκεια της εργασίας του συνεργάζεται με τους υπόλοιπους τεχνίτες, τον εργολάβο, τους προμηθευτές υλικών κ.ά.

Σπουδές:
Οι εφαρμοστές μονώσεων χώρων για την άσκηση του επαγγέλματος τους, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές, ενώ βασικές γνώσεις μπορεί να αποκτήσει κάποιος με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για το συγκεκριμένο επάγγελμα στη χώρα μας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Οι εφαρμοστές μονώσεων μπορούν να εργαστούν σε κατασκευές και επισκευές κτιρίων και οικιών, σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, όπως νοσοκομεία, σχολεία, υπουργεία, κ.ά., σε κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, στην οικοδομή, ή ακόμη μπορεί να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνοντας μικρά ή μεγάλα έργα.

Πηγές Πληροφόρησης:
Ομοσπονδία Οικοδόμων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, τηλ.: 210-5243785, 210-5225234, Δ/νση: Ζήνωνος 7-9, 104 31 Αθήνα.
Τοπικά Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ: www.oaed.gr
Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.