Ενεχυροδανειστήρια στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Ενεχυροδανειστηρια Θεσσαλονικη, τα ενεχυροδανειστήρια έχουν σαν αντικείμενο της εργασίας τους τον δανεισμό χρημάτων με ενέχυρο και προσωπικά αντικείμενα αξίας όπως τα κοσμήματα. Ο ενεχυροδανειστής εκτιμά τα κινητά αντικείμενα και τα ανταλλάσσει με κάποιο χρηματικό ποσό, το οποίο του επιστρέφεται με τόκο σε συμφωνημένο χρονικό διάστημα, ενώ κι εκείνος δίνει πίσω το αντικείμενο στον ιδιοκτήτη του. Πρόκειται για ένα προσοδοφόρο επάγγελμα. Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος του στον ενεχυροδανειστή, τότε αν δε γίνει ανανέωση ή νέα συμφωνία, τα ενέχυρα περνούν στην κατοχή του τελευταίου. Κάθε ανανέωση γίνεται μετά από νέα αποτίμηση του αντικειμένου και επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο ενεχυριαστής θα καταβάλει τους τυχόν καθυστερούμενους τόκους και θα προσάψει τη σχετική απόδειξη ενεχυροδανεισμού.

Ενέχυρα μπορεί να είναι κινητά αντικείμενα από χρυσό ή άργυρο, κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, ρολόγια, έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα οικιακής χρήσεως, εργαλεία, μηχανήματα, μουσικά όργανα κ.ά. Ως ενέχυρα δε γίνονται δεκτά ενδύματα και υφασμάτινα καλύμματα, παράσημα και αριστεία, φθαρμένα, ακάθαρτα, εύθραυστα και εύφλεκτα αντικείμενα, χειροτεχνικά εργαλεία, αντικείμενα που φέρουν διακριτικά γνωρίσματα ιδιοκτησίας, εφόσον ο δανειζόμενος δεν αποδεικνύει τη νόμιμη κυριότητα του συγκεκριμένου αντικειμένου, αντικείμενα τα οποία μπορούν βάσιμα να θεωρηθούν ως μολυσματικά, όπως και εμπορεύματα, δηλαδή αντικείμενα από άτομο που έχει την ιδιότητα (δηλωμένη ή συγκαλυμμένη) του εμπόρου, εκτός αν πρόκειται για προϊόντα εγχώριας οικιακής ή επαγγελματικής βιοτεχνίας του ενεχυριαστή κ.λπ. Σε περίπτωση που κάποιο ενέχυρο (π.χ. χρυσό κόσμημα) περάσει στην κυριότητα του ενεχυροδανειστή, εκείνος, εφόσον διαθέτει τη σχετική άδεια, μπορεί να το λιώσει σε νόμιμο εργαστήριο στο οποίο τηρείται βιβλίο των αντικειμένων που λιώνονται και της ποσότητας που παράγεται. Τέλος, σε περίπτωση που ο ενεχυροδανειστής βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον αρχαιοκάπηλο ή προμηθευτή κλοπιμαίων, οφείλει να συνεργαστεί με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και να παραδώσει τα σχετικά αντικείμενα στους ιδιοκτήτες τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Στα ενεχυροδανειστήρια ο ενεχυροδανειστής εργάζεται σε συγκεκριμένο εργαστήριο, που φροντίζει να είναι επιμελημένο και κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να συγκεντρώνει την προσοχή των πελατών του, αλλά να γίνεται και κατάλληλη έκθεση των αντικειμένων – ενεχύρων. Συνήθως, το ωράριο εργασίας στα ενεχυροδανειστήρια ακολουθεί το ωράριο των καταστημάτων. Όταν βρίσκεται στο χώρο του εργαστηρίου, όπου μελετά τα αντικείμενα και πρέπει να αποτιμήσει την πραγματική αξία τους, είναι δυνατόν να εργάζεται με υπερωρίες ή με άστατο ωράριο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Τα ενεχυροδανειστήρια οφείλουν να σέβονται την ανάγκη του συνανθρώπου του και τη συναισθηματική αξία που έχει γι’ αυτόν το αντικείμενο που φέρνει ως ενέχυρο. Ο ενεχυροδανειστής χρειάζεται να διαθέτει υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα, ικανότητα αντίληψης μορφών και σχημάτων, παρατηρητικότητα και καλή όραση για την εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων με απόλυτη ακρίβεια. Ακόμη, το επιχειρηματικό πνεύμα, η ικανότητα πειθούς και διαπραγμάτευσης, οι επικοινωνιακές ικανότητες, εχεμύθεια και η ευελιξία θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επαγγελματία.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε ενεχυροδανειστήρια ή να λειτουργήσει το δικό του κατάστημα – εργαστήριο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι αρνητικές, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που δε συναντάται συχνά στη σημερινή εποχή.

Πηγές Πληροφόρησης:
http://yme.gov.gr/nomos/typikoi_nomoi/n5834fek30713101933.htm
http://www.first-services.gr
http://www.thessaloniki-market.gr/default.htm

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

Τσιμισκή 31, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

http://www.xrysagora-iatrou.gr/

+302310235855

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00 Σάββατο 09:00 - 15:00 και Κυριακή κλειστά

+306977260142

Ενεχυροδανειστήρια: Τo ενεχυροδανειστήριο Ιατρού ξεκίνησε την δραστηριότητα του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 1974 και είναι από τους πρώτους στο χώρο που λειτουργεί με επίσημη κρατική άδεια . Τα Δεκάδες χιλιάδες συμβόλαια ενεχυρίασης αποτελούν από μονά τους εγγύηση και δείχνουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο πρόσωπο μας.Διαβάστε περισσότερα