Επιπλοποιοί στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Επιπλοποιοι Θεσσαλονικη, οι επιπλοποιοί είναι οι ειδικοί τεχνίτες που επεξεργάζονται το ξύλο και άλλα υλικά, όπως το μέταλλο, το αλουμίνιο, τα πολυμερή, για να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν έπιπλα. Οι επιπλοποιοί για την κατασκευή ενός επίπλου μελετούν κατ’ αρχήν τα σχέδια των επίπλων που θα κατασκευαστούν, ή εκτιμούν τις ζημιές όσων θα επισκευαστούν, προσδιορίζουν τη σειρά των ενεργειών που θα χρειάζονται να γίνουν για την κοπή και προετοιμασία του ξύλου ή διαφόρων άλλων προϊόντων ξύλου.

Στη συνέχεια, οι Επιπλοποιοί με βάση τον σχεδιασμό που έχουν κάνει, προετοιμάζουν ένα προσχέδιο του επίπλου, επιλέγουν τα κατάλληλα ξύλα και εντοπίζουν σε αυτά τα σημεία κοπής και ένωσης, κόβουν τα ξύλα με το πριόνι, πλανίζουν και καθαρίζουν τις επιφάνειες των κομματιών του ξύλου, τρυπούν τα διάφορα κομμάτια στα σημεία που θα ενωθούν μεταξύ τους, συναρμολογούν τα κομμάτια δοκιμαστικά για να διαπιστώσουν μήπως υπάρχουν ατέλειες στην επεξεργασία τους και στερεώνουν τις συνδέσεις καρφώνοντας, βιδώνοντας ή βάζοντας κόλλα.

Αφού συναρμολογηθεί το έπιπλο, οι επιπλοποιοί τρίβουν και πλανίζουν τις επιφάνειες και, αφού στεγνώσουν, τις λουστράρουν και τις γυαλίζουν με ειδικά βερνίκια. Στο τέλος τοποθετούν διάφορα εξαρτήματα στο έπιπλο, όπως χειρολαβές, μεντεσέδες ή κλειδαριές.

Εξοπλισμός και Μέσα: Για την κοπή και επεξεργασία του ξύλου χρησιμοποιεί διάφορα είδη πριονιών, κορδέλα, σβούρα, τρυπάνι. Ακόμα, χειρίζεται ειδικά μηχανήματα για τις κατάλληλες τομές στα ξύλα, καλούπια, παντογράφους και τόρνους για να μορφοποιηθούν. Στα σύγχρονα έπιπλα, όπου χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά πλην του ξύλου, οι μέθοδοι κατεργασίας διαφέρουν σημαντικά.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του Επιπλοποιού, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες σπουδές, ή ειδικές γνώσεις. Μέχρι πρόσφατα η εκπαίδευση στο επάγγελμα γινόταν με μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη-επαγγελματία. Σχετική τυπική εκπαίδευση μπορεί κανείς να λάβει και στα ΤΕΕ (π.χ. στη Διπλάρειο Σχολή) ή στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ακόμα, στα ΙΕΚ λειτουργούν τμήματα κατάρτισης στις ειδικότητες του σχεδιαστή επίπλου (επίπεδο διπλώματος), του ξυλουργού και του ξυλογλύπτη.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Επιπλοποιού απαιτούνται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και δεξιότητες:

  • Επιδεξιότητα, υπομονετικότητα και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια
  • Καλλιτεχνική ικανότητα
  • Ευσυνειδησία, συνέπεια και ικανότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος
  • Υπολογιστική, μαθηματική και μηχανική ικανότητα για το χειρισμό των εργαλείων και μηχανημάτων
  • Ευελιξία και επικοινωνιακές ικανότητες
  • Δημιουργικότητα, πρωτοβουλία, φαντασία, καλό αισθητικό κριτήριο και ικανότητα αντίληψης του χώρου.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Η ζήτηση για ξύλινα έπιπλα είναι πάντοτε υψηλή και οι επισκευές αναγκαίες. Ορισμένες φορές το υψηλό κόστος των χειροποίητων επίπλων αποτρέπει τους καταναλωτές να τα αγοράσουν. Το επάγγελμα εξακολουθεί να έχει καλές προοπτικές απασχόλησης, παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ βιοτεχνών και βιομηχάνων ή εμπόρων φτηνών εισαγόμενων επίπλων.

Οι αποδοχές του Επιπλοποιού ποικίλλουν, ανάλογα με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Εάν εργάζεται ως υπάλληλος στη βιομηχανία, οι αμοιβές του είναι προκαθορισμένες, ενώ αν έχει δικό του εργαστήριο οι αμοιβές του εξαρτώνται από τον όγκο των παραγγελιών που λαμβάνει, την ποιότητα της δουλειάς του και μπορούν να φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Ο Επιπλοποιός ασχολείται ως μισθωτός σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατασκευής επίπλων, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας δικό του επιπλοποιείο, ή επίσης μπορεί να ασχοληθεί με το εμπόριο επίπλων που κατασκευάζει ο ίδιος ή άλλοι συνεργάτες ή προμηθευτές του.

Επαγγελματικές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Επιπλοποιός μπορεί να εργάζεται στο εργαστήριό του ή σε κάποια βιομηχανία, όπου συνεργάζεται με άλλους τεχνίτες. Η δουλειά του είναι χειρωνακτική και απαιτεί πολύωρη ορθοστασία. Εργάζεται με ακανόνιστο ωράριο, ανάλογα πάντα με τον όγκο των παραγγελιών που έχει αναλάβει και τις προθεσμίες παράδοσης των επίπλων. Ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθεί για τη λήψη παραγγελιών, την επιθεώρηση χώρων που θα επιπλώσει, την επιλογή ξυλείας από εργοστάσια ή αποθήκες, την παράδοση ή συναρμολόγηση των επίπλων, την επισκευή επίπλων σε σπίτια και επιχειρήσεις. Όσοι έχουν βιοτεχνίες χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά, για την παρακολούθηση εκθέσεων επίπλων και υλικών, την παρακολούθηση της αγοράς ή την έκθεση των επίπλων τους σε άλλες πόλεις.

Εργάζεται σε κλειστό χώρο, σε εργαστήρια ή βιομηχανίες κατασκευής επίπλων. Τα εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιεί είναι συχνά επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα, γι’ αυτό πρέπει να τα χειρίζεται πολύ προσεκτικά και να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Ακόμα, στο χώρο εργασίας του εκτίθεται συνεχώς στη σκόνη, στα πριονίδια, στις διάφορες χημικές ουσίες και τις μυρωδιές από τα ξύλα ή τα βερνίκια, καθώς και στο θόρυβο που προκαλούν τα μηχανήματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιβαρύνεται η υγεία του. Για το λόγο αυτό στα σύγχρονα ξυλουργικά εργαστήρια, έχουν εγκατασταθεί ειδικά μηχανήματα που απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια και τις διάφορες οσμές.

Πηγή: http://edujob.gr/node/234

HALA HOME by Eric Hala

Ολυμπιάδος, Εύοσμος, Ελλάδα

+302315557470

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00 Σάββατο 09:00 - 15:00 & Κυριακή Κλειστά

+306948804696

Επιπλοποιοί: Η εταιρία Hala Home by Eric Hala σας καλωσορίζει και σας περιμένει να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις μας στην προέκταση Ολυμπιάδος στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ώστε να μας παραθέσετε τις επιθυμίες σας σχετικά με το πως θα επιθυμούσατε να είναι τα έπιπλα του σπιτιού σας.  Αναλαμβάνουμε κατασκευές επίπλων με…Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΑ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ

Αδριανουπόλεως 45, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

https://www.tonikidis.gr/

+302310324880

Ωράριο καταστημάτων και Κυριακή Κλειστά

Τα έπιπλα Τονικίδης στην Θεσσαλονίκη σας προσφέρουν μοναδικές λύσεις και δημιουργίες στον χώρο του επίπλου. Ανακαλύψτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας με ένα κλικ ή κάνοντας μία επίσκεψη στην έκθεση μας στην Καλαμαριά.Διαβάστε περισσότερα