Φωτογράφοι στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Φωτογραφοι Θεσσαλονικη, οι φωτογράφοι σαν κύριο έργο τους είναι η επιλογή, η προετοιμασία και η αποτύπωση ενός θέματος με τη φωτογραφική μηχανή. Ανάλογα με το θέμα και το είδος της φωτογραφίας που θέλουν να βγάλουν, επιλέγουν την κατάλληλη μηχανή, το φακό και το φιλμ που θα χρησιμοποιήσουν. Οι φωτογράφοι ελέγχουν το φωτισμό ανάλογα με το θέμα και τους χώρους φωτογράφισης, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, και επιμελούνται το σκηνικό ή το πλαίσιο λήψης της φωτογραφίας. Καθορίζουν τη γωνία λήψης και την πανοραμική εικόνα του φωτογραφικού θέματος. Ανάλογα με το φιλμ, το φως και το θέμα της φωτογραφίας, επιλέγουν το διάφραγμα και την ταχύτητα του φωτοφράκτη (κλείστρου) και ρυθμίζουν το φακό λήψης.

Οι φωτογράφοι εκτός από τη λήψη της φωτογραφίας ασχολούνται με την εμφάνιση, εκτύπωση και μεγέθυνση των φωτογραφιών που έβγαλαν, αν και οι περισσότεροι Φωτογράφοι δίνουν τα φιλμ για εμφάνιση σε ειδικά εργαστήρια. Επιμελούνται, καθαρίζουν, συντηρούν τις μηχανές και τον εξοπλισμό τους και, τέλος, φροντίζουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα τους, παρακολουθώντας τα ειδικά έντυπα και τις εργασίες των συναδέλφων τους.

Οι Φωτογράφοι, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι σε θέση να επεξεργαστούν τη φωτογραφία πριν την τελική της εκτύπωση και να επέμβουν στο μέγεθος, το χρώμα, τα είδωλα, ακόμη και να προσθέσουν ειδικά εφέ, βασιζόμενοι στη δημιουργική τους φαντασία ή τις ιδιαιτερότητες του έργου που έχουν αναλάβει.

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται στην ενημέρωση ως πληροφοριακό υλικό σε έντυπα, βιβλία, φυλλάδια, αφίσες κτλ., για καλλιτεχνικούς σκοπούς, στη διαφήμιση και την ειδησεογραφία.

Εξοπλισμός και Μέσα: Οι Φωτογράφοι χρησιμοποιούν σχεδόν τον ίδιο εξοπλισμό, παρόλο που τα θέματα της φωτογράφισης παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία: το πιο σημαντικό εργαλείο τους είναι η φωτογραφική μηχανή με τους φακούς και τα άλλα εξαρτήματα, οι εκτυπωτές και τα εμφανιστήρια.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Οι Φωτογράφοι μπορούν να σπουδάσουν στα αντίστοιχα Τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και στις ανάλογες ειδικότητες των δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Οι φωτογράφοι πρέπει να διαθέτουν:

Καλλιτεχνική ευαισθησία
Δημιουργικότητα
Ταλέντο και παρατηρητικότητα
Γνώση χρήσης των ειδικών λογισμικών και των νέων τεχνολογικών μέσων επεξεργασίας εικόνας και φωτογραφίας
Μεγάλη υπομονή και επιμονή
Σχολαστική ακρίβεια και συνέπεια
Καλλιτεχνική παιδεία
Επιδεξιότητα, σταθερότητα στις κινήσεις
Καλή αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου
Γνώση γλωσσών
Άνεση στην κοινωνική επαφή
Ικανότητα επικοινωνίας.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Οι προοπτικές απασχόλησης κινούνται σε σταθερά μέτρια επίπεδα. Εργάζονται σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, διαφημιστικές εταιρείες, φωτογραφικά στούντιο, οίκους μόδας, τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρώντας δικό τους εργαστήριο, ή κατάστημα πώλησης φωτογραφικών ειδών.

Για τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Φωτογράφους και όσους συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές για περιοδικά και εφημερίδες, η ζήτηση και οι αποδοχές είναι υψηλότερες. Οι αποδοχές του επαγγελματία Φωτογράφου, γενικά, χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές και είναι ανάλογες με τα προσόντα, τη φήμη και τη δραστηριότητά του ως επαγγελματία.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Οι συνθήκες εργασίας του Φωτογράφου ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και το χώρο της απασχόλησής του. Όταν ασχολείται με την εμφάνιση των φωτογραφιών στο εργαστήριο (σκοτεινός θάλαμος), χρειάζεται να είναι προσεκτικός, γιατί έρχεται σε επαφή με διάφορα χημικά υγρά που μπορεί συχνά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα ή στα μάτια.

Ο καλλιτέχνης Φωτογράφος εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους (στούντιο φωτογράφισης), ή σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις της μόδας ή της διαφήμισης. Η φωτογράφιση σε εργαστηριακό χώρο, γίνεται κάτω από άνετες συνθήκες, σε ευχάριστο περιβάλλον και με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στους εξωτερικούς όμως χώρους, ο Φωτογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καιρικές και φυσικές συνθήκες που επικρατούν την ώρα της φωτογράφισης.

Μια άλλη κατηγορία Φωτογράφων, οι Φωτοδημοσιογράφοι (καλύπτουν ειδικά θέματα φωτογράφισης για δημοσιογραφικούς σκοπούς), έχουν δυσκολότερες συνθήκες εργασίας, μετακινούνται συνεχώς και μπορεί να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια, με αποστολές σε απομακρυσμένες, ταραχώδεις ή εμπόλεμες περιοχές.

Τόσο οι καλλιτέχνες Φωτογράφοι, όσο και οι Φωτοδημοσιογράφοι, δεν έχουν σταθερό ωράριο ούτε καθορισμένες ημέρες εργασίας, καθώς η αποτύπωση των θεμάτων τους σε φωτογραφία πρέπει να γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή που θεωρείται κατάλληλη από τον Φωτογράφο.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Οι επαγγελματίες εγγράφονται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Πηγή πληροφοριών: http://edujob.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΛΙΩΚΑΣ

Κρυστάλλη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

http://www.white-productions.gr/

+306977080419

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00 Σάββατο και Κυριακή Κλειστά

Φωτογράφοι: Ο φωτογράφος Βασίλης Μαλιώκας μετά από χρόνια εμπειρίας στο χώρο της φωτογραφίας και της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας ,  μεταφέρει την δυναμική του στο χώρο της εταιρικής προβολής και της κινηματογραφικής δημιουργίας.Διαβάστε περισσότερα