Φυσικοθεραπευτές στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Φυσικοθεραπευτες Θεσσαλονικη, οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται με την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των οργάνων του ανθρώπου, την ανακούφιση από το σωματικό πόνο και την σωματική ευεξία του ασθενούς. Χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ή με τη βοήθεια συσκευών και οργάνων, οι φυσικοθεραπευτές επιχειρούν να επαναφέρουν τη μυϊκή δύναμη του ασθενούς, να τον ανακουφίσει από τους πόνους και να βελτιώσει τη μυϊκή του κατάσταση. Οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται και με προβλήματα κινησιολογικής, νευρολογικής και ορθοπεδικής φύσεως και λειτουργούν προληπτικά σε προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό στάδιο.Όλες οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις επιλέγονται και εκτελούνται από το φυσικοθεραπευτή μετά από γραπτή διάγνωση ή γνωμάτευση του γιατρού και σύμφωνα με τις τυχόν σχετικές οδηγίες.

Συνθήκες Εργασίας:
Η υποδομή και ο εξοπλισμός του χώρου που εργάζεται είναι καθοριστικοί παράγοντες για την άσκηση του επάγγελματός του και τις συνθήκες εργασίας του. Αν και επαγγελματίας, γνωρίζει ότι επιτελεί λειτούργημα. Έτσι δεν μπορεί να αποφύγει τη συναισθηματική φόρτιση που είναι ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος του ασθενή και το βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζει η πάθησή του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι φυσικοθεραπευτές, οι θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούν, προϋποθέτουν ιδιαίτερες δεξιότητες και άψογο συντονισμό κινήσεων. Η εμπιστοσύνη καθώς και το αίσθημα σιγουριάς και αισιοδοξίας που πρέπει να εμπνέουν στον ασθενή αλλά και στους οικείους του, ιδίως όταν η θεραπεία θα πρέπει να είναι μακρόχρονη, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που θα ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Ο ασθενής πρέπει να πειστεί ότι «μπορεί» να θεραπευτεί και την αυτοπεποίθηση αυτή, πρέπει να έχει την ικανότητα να του τη μεταδώσει ο φυσικοθεραπευτής του, ο οποίος παράλληλα, πρέπει να έχει καλές γνώσεις φυσιολογίας και ανατομίας. Επίσης πρέπει να είναι ευγενής, διακριτικός, να έχει σωματική αντοχήι- μυϊκή δύναμη και να διακρίνεται για την επιμονή και υπομονή του.

Σπουδές:
Σπουδές φυσικοθεραπευτή προσφέρονται στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΑΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Πάτρας (Αίγιο). Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα εκ των οποίων το τελευταίο αφορά την πτυχιακή εργασία και την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε διάφορα συνεργαζόμενα νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων ΑΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ.90, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 53 Α’ στις 8-3-1995.
Οι φυσικοθεραπευτές ασκούν το επάγγελμα στα πλαίσια των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που χορηγείται από τις Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους εργαστήριο φυσικοθεραπείας- κέντρο αποκατάστασης όπου θα δέχονται για θεραπεία πελάτες τους ή και πελάτες προερχόμενους από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία που ενδέχεται να είναι συμβεβλημένοι. Επίσης μπορούν να εργαστούν προσφέροντας κατ΄ οίκον θεραπεία ή και ως στελέχοι, υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα υγείας που διαθέτουν ανάλογα τμήματα, ιδρύματα αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές κινητικές αναπηρίες, σε ΚΑΠΗ, ιατρεία θεραπευτικών λουτροπηγών, ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, γυμναστήρια, ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και χώρους διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης.
Οι προοπτικές του επαγγέλματος εμφανίζονται αρνητικές λόγω του μεγάλου αριθμού πτυχιούχων φυσικοθεραπευτών και της περιορισμένης ζήτησης από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πηγές Πληροφόρησης:
ΑΤΕΙ Αθηνών: Αγ. Σπυρίδωνος και Δημητσάνας, 122 10 Αιγάλεω,
τηλ.: 210/5385674, fax: 210/5385674,
http://www.teiath.gr/seyp/physiotherapy/index.html
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Ταχ. Θυρίδα 14561, 54101 Θεσσαλονίκη,
τηλ.: 2310/791165, 791111, fax: 2310/791120, http://www.teithe.gr
ΑΤΕΙ Πάτρας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας (Αίγιο): Ψαρρών 6, Μυρτιά Αιγίου, 25100 Αίγιο, τηλ: 26910-61150, http://www.aigio.teipat.gr
ΑΤΕΙ Λαμίας: Καλύβια, 35100 Λαμία, τηλ.: 22310/60176-177,
http://www.phys.teilam.gr
ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, http://www.ypepth.gr
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Γκυϊλφόρδου 12, 104 34 Αθήνα, τηλ. 210-8213905, 210-8213334, φαξ: 210-8213760, http://www.psf.org.gr

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.