Γυάλισμα μαρμάρων - Μαρμαροτεχνίτες στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Γυαλισμα μαρμαρων Θεσσαλονικη, το γυάλισμα μαρμάρων – μαρμαροτεχνίτες ασχολούναι με την εξωτερική επένδυση διαφόρων επιφανειών με μάρμαρο, όπως πατώματα, σκάλες, προσόψεις, μνημεία, δημιουργώντας με την τέχνη και το μεράκι του καλαίσθητες κατασκευές που δεν αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, το γυάλισμα μαρμάρων – ο μαρμαροτεχνίτες κόβουν και επεξεργάζονται τα μάρμαρα για τη διακόσμηση κατοικιών, κτιρίων, εκκλησιών, μνημείων, ενώ όπου ο χρόνος έχει φθείρει τις επιφάνειες του συνίσταται το γυάλισμα των μαρμάρων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των εργασιών του, είναι η αρχική συμφωνία με τον πελάτη για το σχέδιο και το είδος του μαρμάρου που θα τοποθετήσει. Μετά τη συμφωνία του με τον πελάτη, παραγγέλλει και παραλαμβάνει τις επεξεργασμένες μαρμάρινες πλάκες, τις οποίες κόβει και τοποθετεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη, αφού τις λουστράρει. Οι εργασίες τις οποίες αναλαμβάνει στα πλαίσια των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, είναι το γυάλισμα των μαρμάρων μαρμαροτεχνίτες, η στρώση δαπέδων και κλιμάκων, η επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όπως πάγκων κουζίνας ή λουτρών και η κατασκευή εξωτερικής διακόσμησης τζακιών και μνημείων. Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για γυάλισμα μαρμάρων ο μαρμαροτεχνίτης είναι οι διαμαντόδισκοι, το σβουράκι, η βαριά, η λάσπη και τα λούστρα. Επίσης, χρησιμοποιεί ειδικά μεταλλικά στηρίγματα για το στερέωμα των μαρμάρων, όταν αυτά τοποθετούνται κάθετα σε κτίσματα, (ορθομαρμαρώσεις) και ειδικές μηχανές τριξίματος και λείανσης για το γυάλισμα των μαρμάρων μαρμαροτεχνίτες.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του μαρμαροτεχνίτη είναι από τα πλέον δύσκολα, αλλά και τα πλέον χρήσιμα επαγγέλματα στο χώρο των κατασκευών. Η εργασία του είναι κυρίως χειρωνακτική και εργάζεται αρκετές ώρες σκυμμένος ή όρθιος σε κλειστούς χώρους, όπως το εσωτερικό οικιών, πολυκατοικιών, ναών ή σε ανοιχτούς χώρους, όπως στα μνημεία, νεκροταφεία, περιβόλους ναών, εξωτερικές προσόψεις και κήπους κτιρίων, ενώ η εργασία του σε χώρους επεξεργασίας και το γυάλισμα μαρμάρων είναι πάρα πολύ ανθυγιεινή, με σκόνη και θόρυβο, που επιβαρύνουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Το γυάλισμα μαρμάρων μαρμαροτεχνίτες συχνά αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση τους, επειδή σηκώνουν μεγάλα βάρη, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφαλείας όπως π.χ ζώνη, γάντια, κράνος κ.λπ. Εργάζεται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, όταν δουλεύει σε κάποιο συνεργείο, ενώ συχνές είναι οι μετακινήσεις του εκτός έδρας, για να πάρει τις παραγγελίες ή για να πραγματοποιήσει τις εργασίες στο χώρο που χρειάζεται. Το ωράριο εργασίας του είναι ελεύθερο, εάν είναι ιδιώτης, ή εξαρτάται από το ωράριο λειτουργίας του χώρου όπου ασχολείται (συνεργείο, εργοστάσιο επεξεργασίας κοπής και γυάλισμα μαρμάρων).

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας μαρμαροτεχνίτης, χρειάζεται να είναι εργατικός, συνεπής και προσεκτικός. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, καλαισθησία, ικανότητα αντίληψης χώρου-όγκου, επιδεξιότητα στα χέρια και «καλλιτεχνικό μάτι», καλή υγεία, σωματική δύναμη και αντοχή, προκειμένου να δημιουργεί καλαίσθητες κατασκευές.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος μαρμαροτεχνίτης, μπορεί να φοιτήσει στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Μαρμαροτεχνίας με διάρκεια φοίτησης 2 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3, στο Προπαρασκευαστικό & Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου εποπτείας Υπουργείου Πολιτισμού με έμφαση στην Καλλιτεχνική Μαρμαροτεχνία, Μαρμαρογλυπτική όπου η διάρκεια φοίτησης είναι τρία χρόνια, ενώ οι 2 πρώτοι από τους αποφοίτους εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Εκπαίδευση και κατάρτιση στην μαρμαροτεχνία μπορούν να γίνουν με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιο έμπειρο επαγγελματία.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα. Πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την ισοτιμία των νέων τίτλων των ΕΠΑ.Σ. με τους παλαιούς τίτλους των ΤΕΕ Α΄ και Β΄ Κύκλου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο μαρμαροτεχνίτης εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας δικό του συνεργείο ή σε εργολαβική εταιρεία που ασχολείται με τοποθετήσεις μαρμάρων. Είναι ένα τεχνικό επάγγελμα με σταθερή ζήτηση και σχετικά καλές προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Πηγές Πληροφόρησης:
ΟΑΕΔ: Γενική Δ/νση Επαγγελματικής Έκπαίδευσης και Κατάρτισης: Εθνικής Αντίστασης 8, 174 56 Άλιμος, τηλ.: 210-9989701-4, 210-9989653-4, 210-9989711. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr
Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου: 842 01 ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΤΗΝΟΥ, τηλ.: 22830 31225 και 22830 31385. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.tinosartschool.gr/
Ομοσπονδία Οικοδόμων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, τηλ.: 210-5243785, 210-5225234, Δ/νση: Ζήνωνος 7-9, 104 31 Αθήνα.

MARMOpro ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Μεγάλου Αλεξάνδρου 9, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

http://www.marmopro.gr

+302310730733

+306993662855

Η  εταιρεία MARMOpro Παναγιώτης Ελευθεριάδης δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1994 συνεχίζοντας μία οικογενειακή παράδοση σαράντα ετών.  Κύριο αντικείμενο της είναι η τοποθέτηση και η λείανση – γυάλισμα μαρμάρων, γρανιτών, καθώς και η εφαρμογή πλακιδίων. Η εταιρεία MARMOpro Παναγιώτης Ελευθεριάδης αποτελείται από δέκα άτομα στις τοποθετήσεις και πέντε άτομα στις τσιμεντοκονίες. …Διαβάστε περισσότερα