Οδοντοτεχνίτες στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Οδοντοτεχνιτες Θεσσαλονικη, οι οδοντοτεχνίτες ειδικεύονται στη δημιουργία τεχνητών οδοντοστοιχιών, γεφυρών κ.λπ. που αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν ή συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών που υπάρχουν. Με τη συνεργασία και καθοδήγηση του οδοντιάτρου παίρνει τα σχέδια και τα αποτυπώματα των οδοντοστοιχιών, προκειμένου να κατασκευάσει τα πρωτότυπα, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό κάθε οδοντοτεχνικής εργασίας. Με ειδικά εργαλεία, όργανα, μηχανήματα και υλικά, κατασκευάζει οδοντοστοιχίες, γέφυρες, ένθετα καθώς και ορθοδοντικά μηχανήματα που τοποθετούνται στο στόμα για να βοηθήσουν στη σωστή οδοντοφυΐα.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι οδοντοτεχνίτες, τα υλικά που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των δοντιών, οι δυσάρεστες οσμές που αναδύουν οι πρώτες ύλες αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από τη χρήση των μηχανημάτων και του κλιβάνου, δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες εργασίας στο εργαστήριο που εργάζονται.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι οδοντοτεχνίτες πρέπει να είναι ακριβής, μεθοδικοί και σχολαστικοί, να διαθέτουν καλαισθησία, δεξιοτεχνία στα χέρια και καλή αντίληψη των μορφών και σχημάτων, όπως επίσης να έχουν καλή όραση και ανθεκτικό αναπνευστικό σύστημα.

Σπουδές:
Για οδοντοτεχνίτες, σπουδές μπορούν να γίνουν στο τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθηνών, στην οποία η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Στο τελευταίο εξάμηνο γίνεται πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών. Οι πτυχιούχοι μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Tα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος ΑΤΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας, έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ.83, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 37 Α’ στις 7-2-1989.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο συνεργαζόμενος με οδοντίατρους, ως υπάλληλος σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια κλινικών, νοσοκομείων και διαφόρων ιδρυμάτων, ως καθηγητής στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση με πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και με εξετάσεις στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι προοπτικές απασχόλησης του οδοντοτεχνίτη από ΑΤΕΙ είναι θετικές και μπορεί να βρει εργασία εύκολα.

Πηγές Πληροφόρησης:
ΑΤΕΙ Αθηνών: Αγ. Σπυρίδωνος και Δημητσάνας, 122 10
Αιγάλεω, τηλ.: 210/5385618, 5989897, fax: 210/5314877,
http://www.teiath.gr/seyp/dental_technology/index.html
ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών: Αριστοτέλους 14, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5229501 http://www.poeo.gr

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.