Ταπετσαρίες τοίχων στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Ταπετσαριες τοιχων Θεσσαλονικη, οι ταπετσαρίες τοίχων και γενικότερα ο τεχνίτης ταπετσέρης ασχολείται με την τοποθέτηση και επένδυση με διάφορα υλικά όπως: χαρτί, ύφασμα, δέρμα ή πλαστικό σε αυτοκίνητα, έπιπλα, τοίχους ή άλλες επιφάνειες. Ανάλογα με το αντικείμενο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων ο τεχνίτης ταπετσαριών ασχολείται συγκεκριμένα με:
Τις ταπετσαρίες τοίχων αλλά και του εσωτερικού των αυτοκινήτων και τα καθίσματα. Γεμίζει το παλιό κάθισμα με αφρολέξ, φτιάχνει το πατρόν, κόβει με βάση αυτό, το ύφασμα που έχει διαλέξει ο πελάτης και το ράβει ή το κολλάει. Ντύνει το κάθισμα και το ξαναβάζει στο αυτοκίνητο. Μπορεί να επενδύσει όλο το εσωτερικό του αυτοκινήτου (ουρανό, πατώματα, πλάγια). Χρησιμοποιεί ψαλίδια, κατσαβίδια, ραπτομηχανή καθώς και πολλά εργαλεία μηχανικού αυτοκινήτων.
Ο τεχνίτης ταπετσαριών επίπλων, ασχολείται με την τοποθέτηση και επένδυση ταπετσαριών σε διάφορα είδη επίπλων. Γεμίζει με μαλακά και ελαστικά υλικά το έπιπλο ανάλογα με το είδος του και αφού στερεώσει το γέμισμα και το καλύψει, τοποθετεί τα τελικά καλύμματα (ύφασμα ή δέρμα), προσέχοντας το συνδυασμό των σχεδίων. Τέλος, διακοσμεί τις ενώσεις και τις άκρες του καλύμματος.
Οι ταπετσαρίες τοίχων και γενικότερα ο τεχνίτης ταπετσαριών τοίχων και άλλων επιφανειών ασχολείται με την κάλυψη των εσωτερικών τοίχων με ταπετσαρία από χαρτί, πλαστικό, μοκέτα ή ύφασμα, σύμφωνα με το γούστο του πελάτη του ή την επιδιόρθωση ταπετσαριών. Ο τοίχος πρέπει να είναι λείος, καθαρός και στεγνός γι’ αυτό η προετοιμασία πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. με την αφαίρεση της επικαλυμμένης επιφάνειας του τοίχου, την προετοιμασία και γυάλισμα του τοίχου πριν την τοποθέτηση ταπετσαρίας, την επικάλυψη του τοίχου με κόλλα και την εφαρμογή της ταπετσαρίας. Επίσης, πρέπει να προσέχει πολύ, ώστε οι ενώσεις να είναι σε ευθεία γραμμή. Χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και υλικά καθώς και ειδική κόλλα. Ομορφαίνει και ανακαινίζει τους χώρους που ντύνει με ταπετσαρίες και δημιουργεί ένα καλαίσθητο περιβάλλον.
Ο εξοπλισμός του ταπετσέρη περιλαμβάνει πάγκο εργασίας, μηχανή τριψίματος, ψαλίδια, μαχαίρια, σπάτουλες, μέτρα, μηχανή αλείμματος, τεντωτήρα, κόλλες και διαλυτικά. Ο ταπετσέρης επίπλων χρειάζεται εργαλεία επιπλοποιού και ο ταπετσέρης αυτοκινήτων εργαλεία μηχανικού ή φαναρτζή.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι ταπετσαρίες τοίχων και ειδικότερα οι συνθήκες εργασίας του τεχνίτη ταπετσαριών διαφέρουν ανάλογα με το αντικείμενο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, γενικά όμως η εφαρμογή ταπετσαριών είναι χειρωνακτική εργασία και απαιτεί διαρκή κίνηση και ορθοστασία. Εάν εργάζεται ως ταπετσέρης αυτοκινήτων, τότε δουλεύει κάτω από καλές συνθήκες, μέσα στο εργαστήριο του ή μέσα στο αυτοκίνητο που έχει αναλάβει, είναι όμως σκυφτός ή γονατισμένος για πολλές ώρες. Εάν εργάζεται ως ταπετσέρης τοίχων ή άλλων επιφανειών τότε δουλεύει σε κλειστούς χώρους, όπου γίνεται η τοποθέτηση ταπετσαρίας, συνήθως όρθιος και έρχεται σε επαφή με ανθυγιεινά υλικά (κόλλες και διαλυτικά), εισπνέοντας δυσάρεστες μυρωδιές από διάφορες χημικές ουσίες και σκόνη. Η εργασία του ως ταπετσέρης επίπλων προϋποθέτει τη συνεργασία του με επιπλοποιούς και την απευθείας συνεννόηση για τις παραγγελίες των πελατών του. Το ωράριο εργασίας του εξαρτάται από το αν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και αν η εργασία πρέπει να παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Tότε απαιτούνται υπερωρίες, οπότε το ωράριό του δεν είναι σταθερό, ενώ εάν εργάζεται σε επιχείρηση τότε εργάζεται σύμφωνα με το ωράριο της επιχείρησης. Ο ταπετσέρης εργάζεται κυρίως ομαδικά, και ατομικά όταν το είδος της εργασίας το επιτρέπει. Απαραίτητη είναι η μετακίνησή του και η μεταφορά των υλικών στο χώρο του πελάτη.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι ταπετσαρίες τοίχων και γενικότερα ο τεχνίτης ταπετσαριών για να ασκήσει αυτό το επάγγελμα χρειάζεται να διαθέτει επιδεξιότητα στα χέρια και τα δάχτυλα, αυτοσυγκέντρωση, καλαισθησία, υπομονή, επιμονή, επινοητικότητα, συνέπεια, δημιουργικότητα σε ιδέες για σχέδια και χρώματα. Παράλληλα δε, η καλή όραση, η παρατηρητικότητα, η σωματική αντοχή και δύναμη για να μπορεί να σηκώνει και να μεταφέρει βαριά αντικείμενα, η ενασχόληση με διάφορα είδη υφασμάτων, εργαλείων και μηχανημάτων και το καλό αναπνευστικό σύστημα, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενασχόληση κάποιου με αυτό το επάγγελμα.

Σπουδές:
Oι νέοι επαγγελματίες είναι δυνατόν να μάθουν την δουλειά του ταπετσέρη με το σύστημα της μαθητείας, κοντά σε έναν έμπειρο τεχνίτη.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά του δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα με Προεδρικό Διάταγμα.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο τεχνίτης ταπετσαριών μπορεί να εργαστεί ως ειδικευμένος τεχνίτης σε κατασκευαστικές τεχνικές εταιρείες ή σε βιομηχανίες, ως υπάλληλος σε καταστήματα και βιοτεχνίες ταπετσαρίας ή να διατηρεί δικό του κατάστημα πώλησης και τοποθέτησης ταπετσαριών ή να αναλαμβάνει εργασίες ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Πηγές Πληροφόρησης:
Πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΟΑΕΔ, Πειραιώς 52, Αθήνα, τηλ.: 210-5240419.
Στα κατά τόπους ΚΠΑ(Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης) του ΟΑΕΔ.

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.