Τεχνίτες τζακιών στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Τεχνιτες τζακιων, τζακια Θεσσαλονικη, οι τεχνίτες τζακιών ασχολούνται με τις κατασκευές, επιδιορθώσεις και συντηρήσεις των τζακιών και της καμινάδας, έχοντας σαν προτεραιότητα τη σωστή λειτουργία του τζακιού, έτσι ώστε να “τραβάει” καλά τον καπνό ανεξάρτητα από την ένταση και τη φορά του αέρα. Σε συνεργασία με τον πελάτη τους διαλέγουν το σχέδιο, το υλικό με το οποίο θα φτιαχτεί το τζάκι (μαντέμι ή πυρότουβλα), το υλικό με το οποίο θα επενδυθεί και το σημείο που θα μπει το τζάκι, έτσι ώστε να δένει αισθητικά με το χώρο που θα τοποθετηθεί. Στα πλαίσια των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, οι τεχνίτες τζακιών μπορούν επίσης να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των καμινάδων και να συνεργάζονται με όλους τους επαγγελματίες προμήθειας υλικών κατασκευής τζακιών. Όταν αποκτήσουν πείρα, τότε μπορούν να εργαστούν και ως πετρομάστορες επένδυσης εισόδων κατοικιών με λαξευτή πέτρα. Χρησιμοποιούν απλά εργαλεία (μυστρί, φτυάρι, κτλ.).

Συνθήκες Εργασίας:
Οι τεχνίτες τζακιών, όταν εργάζονται μέσα σε σπίτια αντιμετωπίζουν καλές συνθήκες εργασίας, ενώ όταν εργάζονται στην ύπαιθρο, η εργασία τους συντελείται κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές εργάζονται σε μεγάλο ύψος, για την κατασκευή της καμινάδας και επομένως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας για τη σωματική τους ακεραιότητα. Παράλληλα δε, πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και με τα υλικά που χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων έρχονται σε επαφή με επαγγελματίες συναφών κλάδων, ενώ οι μετακινήσεις τους είναι πολύ συχνές. Το ωράριο εργασίας τους είναι συγκεκριμένο, ενώ όταν επείγεται για την παράδοση της κατασκευής είναι δυνατόν να το υπερβούν. Τα νέα προκατασκευασμένα τζάκια δεν χρειάζονται μέτρημα και σχέδια και η δουλειά είναι πιο απλή.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Οι τεχνίτες τζακιών, πρέπει να έχουν ταλέντο στις δημιουργικές κατασκευές, να καταλαβαίνουν τις μορφές, τα σχήματα και να έχουν αντίληψη του χώρου, να διαθέτουν σωματική αντοχή και δύναμη, να είναι επιδέξιοι στα χέρια και τα δάχτυλα, να είναι προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που κάνουν και να μη φοβούνται τα ύψη. Παράλληλα δε, η αισθητική αντίληψη, οι οργανωτικές ικανότητες, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η δυνατότητα συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες των συναφών κλάδων και η γνώση του κυκλώματος της αγοράς και προμήθειας των υλικών, είναι στοιχεία της προσωπικότητας που βοηθούν στην επιτυχή εκτέλεση των επαγγελματικών τους εργασιών.

Σπουδές:
Γνώσεις στην τεχνική κατασκευής των τζακιών μπορεί να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος με το σύστημα της μαθητείας και εκπαίδευσης στο χώρο της εργασίας και κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Οι τεχνίτες τζακιών, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, είναι τα αντίστοιχα εκείνων των οικοδόμων και των συναφών επαγγελμάτων δομικών κατασκευών, προβλεπόμενα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Οι τεχνίτες τζακιών μπορούν να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως υπάλληλοι σε τεχνική κατασκευαστική εταιρεία ή να ανοίξουν δική τους επιχείρηση και να αναλαμβάνουν δουλειές κλείνοντας συμφωνία με τους πελάτες. Οι προοπτικές απασχόλησης φαίνεται ότι είναι μάλλον καλές, οφειλόμενες στις τάσεις της μόδας, που θέλουν τα σύγχρονα σπίτια, για λόγους αισθητικής, εκτός από την αυτόνομη θέρμανση, να διαθέτουν και τζάκι.

Πηγές Πληροφόρησης:
Διεύθυνση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης,
Εθνικής Αντιστάσεως 8, ʼνω Καλαμάκι, τηλ.: 210-9989691, 9989716-17,
http://www.oaed.gr
Ομοσπονδία Οικοδόμων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας: τηλ.: 210-5243785, 210-5225234, Δ/νση: Ζήνωνος 7-9, 104 31 Αθήνα

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.