Τσαγκάρηδες στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Τσαγκαρηδες Θεσσαλονικη, οι τσαγκάρηδες έχουν ως αντικείμενο εργασίας τους την κατασκευή και επιδιόρθωση των υποδημάτων ή άλλων δερμάτινων ή πλαστικών αντικειμένων. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των υποδημάτων συνιστά μία πολύπλοκη διαδικασία, όπου ο τεχνίτης σταδιακά τοποθετεί το φόντι στο καλαπόδι για να το φορμάρει, στη συνέχεια συναρμολογεί και δένει το μπροστινό μέρος, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του παπουτσιού σε ένα μέρος, ψήνει στο φούρνο το ζευγάρι των υποδημάτων, ξύνει και επαλείφει την επιφάνεια του φοντιού και της σόλας με συντηρητικό υγρό, πιέζει και στερεώνει τα μέρη του υποδήματος και τέλος διακοσμεί τα υποδήματα.

Οι τσαγκάρηδες τα μέσα που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων είναι η φορμαριστική μηχανή, μονταριστική πόντας και μπουγέτας, πρέσα συγκόλλησης, μηχανή ραφής, φούρνος, σφυρί μονταρίσματος και τανάλια. Το παπούτσι, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής μας ενδυμασίας και το επάγγελμα του υποδηματοποιού δεν παύει να είναι ένα από τα κύρια και απαραίτητα επαγγέλματα για τον άνθρωπο.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα των τσαγκάρηδων είναι δύσκολο, κουραστικό και απαιτεί ορθοστασία κατά το χειρισμό των διάφορων μηχανών. Εργάζονται ατομικά ή ομαδικά, σε κλειστούς χώρους με πιθανό ανεπαρκή αερισμό και φωτισμό, όπου υπάρχουν έντονες οσμές από δέρμα, κόλλες ή βερνίκια τα οποία χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα τις έντονες αλλεργίες ή τις δερματικές παθήσεις. Η εργασία χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινή και ο εργαζόμενος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την αποφυγή ατυχημάτων

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ενασχόληση με το επάγγελμα της επιδιόρθωσης υποδημάτων, οι τσαγκάρηδες απαιτείται να έχουν καλή υγεία και όραση, καλό αναπνευστικό σύστημα, ανοχή στις αλλεργικές ουσίες, επινοητικότητα, συνέπεια, υπομονή, προσοχή και σημασία στη λεπτομέρεια. Οι καλοί τσαγκάρηδες στο χώρο, ξεχωρίζουν από την ακρίβεια, τη σημασία στη λεπτομέρεια, την καλαισθησία, το μεράκι και την προσοχή στη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν κατά την κατασκευή των υποδημάτων. Παράλληλα δε, η υπολογιστική ικανότητα, η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών και ο καλός συντονισμός στην εκτέλεση των εργασιών του, αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την επιτυχή επαγγελματική του δραστηριότητα στο χώρο του υποδήματος. Ο τσαγκάρηδες, οφείλουν να ενημερώνονται για τις τάσεις της μόδας, των χρωμάτων και των υλικών που χρησιμοποιεί, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί στο κλάδο τους.

Σπουδές:
Σπουδές ή κατάρτιση στην τέχνη του τσαγκάρη μπορούν να γίνουν στη Σχολή Υποδηματοποιίας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Δέρματος (ΕΛΚΕΔΕ)-Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού. Γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτηθούν επίσης, μετά από μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο επιδιορθώσεις υποδημάτων – τσαγκάρης μπορεί να απασχοληθεί ως μισθωτός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κατασκευής ή επιδιόρθωσης υποδημάτων, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή μπορεί να ανοίξει δική του βιοτεχνική επιχείρηση. Η υποδηματοποιία παρουσιάζει σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού εισαγόμενων ειδών από διάφορες ξένες χώρες. Οι προοπτικές απασχόλησης του επαγγέλματος αυτού διαφέρουν ανάλογα με την εξειδίκευση του παραπάνω επαγγελματία, έτσι λοιπόν, ο κόφτης-φοντοποιός, ο μονταριστής και ο τεχνίτης μηχανών υποδημάτων έχει μάλλον αρνητικές προοπτικές απασχόλησης, ο δε σχεδιαστής και τεχνίτης επιδιόρθωσης των υποδημάτων έχει καλύτερες προοπτικές απασχόλησης. Το επάγγελμα, συγκαταλέγεται στα χαμηλόμισθα επαγγέλματα και δεν υπάρχουν εύκολα δυνατότητες εξέλιξης, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, εφόσον βέβαια η παραγωγή των υποδημάτων γίνεται σύμφωνα με τις προσταγές της μόδας και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο κατασκευής του υποδήματος.

Πηγές Πληροφόρησης:
ΚΕΚ- ΕΛΚΕΔΕ: Κατάστημα Αθηνών: Δ/νση: 12 χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών -Λαμίας, Τ.Κ. 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής – Αθήνα,
τηλ.: 210-2855580, fax: 210-2846471.
Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Δ/νση: Οικονόμου 5, Παλαιά Ξυλάδικα 546 27 Θεσ/νικη,Τηλ: 2310664069.
http://www.elkede.gr.
Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ): Διπύλου 3, Αθήνα (Πλατεία Κουμουνδούρου), τηλ.: 210-3251492, φαξ: 210-3233076.
Σύνδεσμος Υποδηματοποιών Βορείου Ελλάδας (ΣΥΒΕ), Προμηθέως 32, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-522828.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΚΟΣ

Δελφών 85, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

https://totsagaradiko.gr/

+302310861287

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09:00-15:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-15:00 & 17:30-21:00 και Κυριακή Κλειστά

+306944096020

O Ευάγγελος Κούτκος, υπεύθυνος της επιχείρησης “Το παραδοσιακό Τσαγκαράδικο” στην Δελφών 85 στην Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1976 . Στο τσαγκαράδικο μου μπορώ να σας προσφέρω τα πάντα γύρω από την τέχνη μου. Επιδιορθώσεις Υποδημάτων σε αντρικά, γυναίκεια και παιδικά.Διαβάστε περισσότερα