Χρωματοπωλεία στην περιοχή: Θεσσαλονίκη

Χρωματοπωλεια Θεσσαλονικη, τα χρωματοπωλεία είναι καταστήματα τα οποία μεταπωλούν προϊόντα βαφής, αστάρια και βερνίκια, διαφόρων βιομηχανιών με σκοπό να φθάσουν στο τελικό καταναλωτή.

Τα χρωματοπωλεία οφείλουν να γνωρίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων των οποίων μεταπωλούν, ώστε να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στους επαγγελματίες αλλά και στους ιδιώτες με σκοπό την σωστή εφαρμογή των προϊόντων αυτών. Πολλά από τα χρωματοπωλεία είναι εξειδικευμένα καταστήματα διότι ασχολούνται με πιο συγκεκριμένες κατηγορίες χρωμάτων, όπως βαφές αυτοκινήτων, βαφές βιομηχανικών χώρων, βαφές υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και ναυτιλιακές βαφές.

Σκοπός κάθε χρωματοπωλείου είναι να ικανοποιήσει τον πελάτη του όσο περισσότερο μπορεί, γιαυτό και πολλά από τα χρωματοπωλεία εκπαιδεύουν συνεχώς το προσωπικό τους με σεμινάρια, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Οι ανάγκες τις αγοράς συνεχώς μεγαλώνουν και συνάμα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις των υποψήφιων πελατών.

Ένας πολύ καλός συνεργάτης για ένα χρωματοπωλείο είναι ο διακοσμητής, ο οποίος είναι ο επαγγελματίες που εξειδικεύεται στο θέμα των αποχρώσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα χρωματοπωλεία προσπαθούν να συνεργάζονται με όσο το δυνατόν περισσότερους διακοσμητές, με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Τέλος, τα χρωματοπωλεία εμπλουτίζουν τα καταστήματα τους εκτός από χρώματα αλλά και με σιδηρικά ή άλλα συναφή προϊόντα ώστε να εμπλουτίζουν τη γκάμα τους με σκοπό την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των πελατών τους.

Βασικά χρώματα και εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την περιγραφή και χρήση των χρωμάτων έχουν αναπτυχθεί διάφορες προσεγγίσεις περιγραφής τους, τα Χρωματικά μοντέλα. Χρησιμοποιούν μέθοδο παρόμοια με το μάτι. Αναλύουν/συνθέτουν την εικόνα σε αρκετά μικρά ομοιόμορφα στοιχεία, τα εικονοστοιχεία (pixels), με βάση κάποιες μεθόδους. Τα επιμέρους αυτά στοιχεία θεωρούνται ομοιόμορφα. Συνήθως αποτελούνται από ένα χρώμα η τον συνδυασμό κάποιων λίγων, των βασικών του κάθε μοντέλου. Έτσι προσεγγίζουν αρκετά την εικόνα που βλέπουμε, με διαφορετική ακρίβεια το καθένα. Τα χρώματα αυτά και οι μέθοδοι διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Χρωματικό μοντέλο RGB[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραφική απεικόνιση του 8bit χρωματικού μοντέλου RGB.

Με τα βασικά αυτά χρώματα έχει δημιουργηθεί το χρωματικό μοντέλο RGB με το οποίο μπορεί να γίνει η κωδικοποίηση όλων των χρωμάτων που εμφανίζονται σε μία οθόνη. Στην 8bit έκδοση του χρωματικού αυτού μοντέλου κάθε χρώμα μπορεί να παρασταθεί με μία τριάδα αριθμών από 0 έως 255. Το μοντέλο βασίζεται στο γεγονός ότι όταν μία οθόνη δεν εκπέμπει φως εμφανίζεται μαύρη. Τα υπόλοιπα χρώματα δημιουργούνται με υπέρθεση των τριών βασικών με συγκεκριμένη αναλογία. Τα βασικά, τα δευτερογενή χρώματα και μερικά παραδείγματα δίνονται παρακάτω στην 8bit αυτή έκδοση του μοντέλου:

 • Μαύρο: (0,0,0)
 • Λευκό: (255,255,255)
 • Κόκκινο: (255,0,0)
 • Πράσινο: (0,255,0)
 • Μπλε: (0,0,255)
 • Κίτρινο: (255,255,0)
 • Γαλάζιο: (0,255,255)
 • Μοβ (Magenta): (255,0,255)
 • Πορτοκαλί: (255,102,0)

Το μοντέλο αυτό μπορεί να παρασταθεί με έναν κύβο χρωμάτων σε ένα καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων. Στην αρχή των αξόνων είναι η κορυφή του κύβου που αντιστοιχεί στο μαύρο χρώμα, ενώ στις κορυφές του κύβου που βρίσκονται πάνω στους άξονες βρίσκονται τα βασικά χρώματα (Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε). Τα δευτερογενή χρώματα βρίσκονται στις τρεις κορυφές του κύβου που βρίσκονται απέναντι από τα αντίστοιχα βασικά χρώματα και στην κορυφή απέναντι από το μαύρο βρίσκεται το λευκό. Κάθε χρώμα στο σύστημα αυτό προσδιορίζεται από ένα σημείο στον κύβο με τρεις συντεταγμένες. Στη διαγώνιο μεταξύ μαύρου και λευκού βρίσκονται όλες οι αποχρώσεις του γκρι.

Βασικά χρώματα στην εκτύπωση (CMYK)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CMY – Βασικά και δευτερογενή χρώματα.

Στην εκτύπωση των εντύπων χρησιμοποιείται ευρέως το σύστημα CMY που είναι συμπληρωματικό μοντέλο του RGB. Τα τρία βασικά χρώματα στο CMY είναι: Γαλάζιο (Cyan) – Μαγεντιανό κόκκινο (Magenta) – Κίτρινο (Yellow). Με τα τρία αυτά χρώματα δημιουργούνται τα δευτερογενή Κόκκινο – Πράσινο – Μπλε ως εξής:

 • Κόκκινο: Μαγεντιανό κόκκινο(Magenta) + Κίτρινο
 • Πράσινο: Κίτρινο + Γαλάζιο
 • Μπλε: Γαλάζιο + Μαγεντιανό κόκκινο(Magenta)

Το μοντέλο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το υπόβαθρο της εκτύπωσης είναι το λευκό χαρτί που ανακλά όλα τα χρώματα (μήκη κύματος). Κάθε βασικό χρώμα που προστίθεται με ένα μελάνι απορροφά ορισμένα χρώματα και αποδίδει τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα το κίτρινο μελάνι απορροφά το μπλε χρώμα και αφήνει το πράσινο και το κόκκινο να ανακλαστεί. Εδώ ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων δίνει το μαύρο χρώμα (πλήρης απορρόφηση των ακτινοβολιών). Μαύρο χρώμα επίσης προκύπτει από το συνδυασμό ενός βασικού και του αντιθέτου του δευτερογενούς:

Γραφική απεικόνιση του χρωματικού μοντέλου CMY.

 • Μαύρο: Γαλάζιο + Μαγεντιανό κόκκινο(Magenta) + Κίτρινο
 • Μαύρο: Γαλάζιο + Κόκκινο
 • Μαύρο: Μαγεντιανό κόκκινο(Magenta) + Πράσινο
 • Μαύρο: Κίτρινο + Μπλε

Τα μελάνια όμως από τη φύση τους δεν μπορούν να αποδώσουν συγκεκριμένα μήκη κύματος – χρώματα (όπως τα pixels μίας οθόνης) αλλά μία ευρεία περιοχή του χρωματικού φάσματος. Το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων να δίνει ένα καφετί χρώμα αντί για το μαύρο. Για το λόγο αυτό προστέθηκε στο μοντέλο CMY και το μαύρο μελάνι με αποτέλεσμα να προκύψει το χρωματικό μοντέλο CMYK (Cyan – Magenta – Yellow – Black). Πρακτικά στην εκτύπωση δεν χρησιμοποιείται σήμερα το CMY μοντέλο αλλά το CMYK. Το μοντέλο CMY μπορεί να παρασταθεί όπως και το RGB με ένα κύβο σε ένα καρτεσιανό σύστημα αξόνων με το λευκό χρώμα στην αρχή των αξόνων και τα βασικά χρώματα πάνω στους άξονες.

Βασικά χρώματα στη ζωγραφική (RYB)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακός χρωματικός τροχός του συστήματος RYB. Π – πρωτογενή, Δ – δευτερογενή, Τ – τριτογενή χρώματα.

Στην παραδοσιακή ζωγραφική χρησιμοποιείται το χρωματικό μοντέλο RYB με βασικά χρώματα τα Κόκκινο (Red) – Κίτρινο (Yellow) – Μπλε (Blue). Με τα τρία αυτά βασικά χρώματα δημιουργούμε τα δευτερογενή ως εξής:

 • Πορτοκαλί: Κόκκινο + Κίτρινο
 • Πράσινο: Κίτρινο + Μπλε
 • Μοβ: Μπλε + Κόκκινο

Στο μοντέλο αυτό υπάρχουν και τριτογενή χρώματα που δημιουργούνται από τα πρωτογενή και τα δευτερογενή. Τα πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή χρώματα φαίνονται στον χρωματικό τροχό. Το χρωματικό αυτό μοντέλο περιγράφει σε πολύ αδρές γραμμές τη συμπεριφορά των χρωμάτων που παράγονται από ανάμειξη των χρωστικών που χρησιμοποιούνται στις μπογιές ζωγραφικής και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι μπογιές περιέχει χρωστικέςπου ανακλούν μεγάλες περιοχές του ορατού φάσματος που διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία που παρασκευάζει τις μπογιές. Με άλλα λόγια όλες οι κόκκινες μπογιές δεν είναι ίδιες και δεν παρουσιάζουν τις ίδιες ιδιότητες όταν αναμειχθούν με άλλες μπογιές. Για το λόγο αυτό στη ζωγραφική δεν είναι δυνατόν να παρασκευάσουμε όλα τα χρώματα από τα παραδοσιακά πρωτογενή. Έτσι κάθε παρασκευάστρια εταιρεία δημιουργεί μία δικιά της γκάμα βασικών χρωμάτων που περιλαμβάνουν τα πρωτογενή, τα δευτερογενή, ορισμένα τριτογενή ή άλλα χρώματα, το λευκό και το μαύρο. Με τα χρώματα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί κάθε επιθυμητό χρωματικό αποτέλεσμα.

Βασικά χρώματα στην οθόνη (εκπομπή φωτός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

RGB – Βασικά και δευτερογενή χρώματα.

Η οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή λειτουργεί με τρία βασικά χρώματα: Κόκκινο – Πράσινο – Μπλε (Red – Green – Blue: RGB). Με συνδυασμό αυτών των χρωμάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δευτερεύοντα ή δευτερογενή χρώματα ως εξής:

Από τους συνδυασμούς των πρωτογενών ή των δευτερογενών χρωμάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε όλους τους δυνατούς χρωματισμούς. Τα τρία πρωτογενή χρώματα όταν συνδυαστούν δίνουν το λευκό.

 • Λευκό: Κόκκινο + Πράσινο + Μπλε

Λευκό επίσης δίνουν και οι συνδυασμοί ενός πρωτογενούς και του αντίθετού του δευτερογενούς (συμπληρωματικά χρώματα).

 • Λευκό: Κόκκινο + Γαλάζιο
 • Λευκό: Πράσινο + Μοβ (Magenta)
 • Λευκό: Μπλε + Κίτρινο

Πηγή πληροφόρησης: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

ΤΑΣΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Ρήγα Φεραίου 99, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

+302310619351

Ωράριο καταστημάτων - Κυριακές κλειστά

+306977765387

Χρωματοπωλεία Θεσσαλονίκη: Ένα από τα χρωματοπωλεία στην περιοχή της Νεάπολης είναι το τεχνικό πολυκατάστημα του κ.Κυριακίδη με την ονομασία “Χρώματα Τάσος”. Το εν λόγω Χρωματοπωλείο βρίσκεται στην οδό Ρήγα Φεραίου 99 και λειτουργεί καθημερινά και Σάββατα σε ωράριο καταστημάτων.Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΦΑΣ

Συνταγματάρχου Φρυζη 29, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

+302310730168

Δευτέρα έως Σάββατο 08:00 - 20:00 και Κυριακή κλειστά

+306938684821

Χρωματοπωλεία Θεσσαλονίκη: Ένα από τα χρωματοπωλεία στην περιοχή της Ξηροκρήνης είναι το κατάστημα του κ.Μάκη Κούφα. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κορυφαίων χρωμάτων Vitex, σιδηρικών, υδραυλικών και ότι άλλο χρειαστείτε.Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΜΤΩΒ

Εδέσσης 3, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

http://www.giomtov.gr/

+302310544411

Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30 - 15:00 Σάββατο 07:30 - 13:00 και Κυριακή Κλειστά

Η εταιρεία ΓΙΟΜΤΩΒ Ε.Π.Ε. δραστηριοποιείται με την εμπορία οικοδομικών και διακοσμητικών χρωμάτων. Το προσωπικό της εταιρείας διαθέτει εξαιρετικά ευρύ φάσμα εξειδίκευσης, πολυετή και αποδεδειγμένα επιτυχή πορεία, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρέχει πάντα ιδιαίτερα αποτελεσματικές υπηρεσίες και συνεπώς, τη μέγιστη δυνατή προσφορά τιμών στους πελάτες της.Διαβάστε περισσότερα

ΓΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ

Κωνσταντινου Καραμανλή 72, Ελευθέριο Κορδελιό, Ελλάδα

+302310774937

Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 21:00 Σάββατο 08:00 - 15:00 και Κυριακή Κλειστά

Χρωματοπωλεία: Ένα από τα χρωματοπωλεία του Κορδελιού είναι το τεχνικό πολυκατάστημα του κ.Γουματζίδη. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εργαλείων, χρωμάτων, σιδηρικών και ότι άλλο χρειαστείτε.Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ

Εθνικής Αντίστασης 82, Φοίνικας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

http://www.kosmaoglou.gr/web/guest/home

+302310480606

Δευτέρα - Σάββατο 08:00 - 20:00 και Κυριακή κλειστά

Χρωματοπωλεία: Από το 1962 τα χρωματοπωλεία ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ, βάζουν στη ζωή μας περισσότερο χρώμα! Η εταιρία ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ ασχολείται με τη χονδρική και λιανική πώληση χρωμάτων κάθε τύπου. Μια εταιρία που χάρη στη πολύχρονή της εμπειρία, στην αξιοπιστία και συνέπειά της,γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.Διαβάστε περισσότερα