Νύχια στην περιοχή: Διαβατά

Νυχια Θεσσαλονικη, τα νύχια και οι ειδικοί ονυχοπλαστικής, η  περιποίηση και η βελτίωση της εμφάνισης των άνω και κάτω άκρων είναι το αντικείμενο εργασίας τους. Στη Θεσσαλονίκη ο ειδικός κόβει τα νύχια, τα λιμάρει, τα βάφει και γενικά επιμελείται την καλή εικόνα των χεριών και των ποδιών των πελατών του. Τα νύχια πρόκειται για μια λεπτή διαδικασία που οδηγεί σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα προβάλλοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Η καλή φροντίδα των νυχιών είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής. Τα νύχια και πιο συγκεκριμένα το μανικιούρ ο ειδικός χρησιμοποιεί ειδικό τραπέζι με διάφορες θέσεις για τα υλικά, αλλά και την τοποθέτηση των εργαλείων, ειδικά καθίσματα τόσο για τον πελάτη όσο και για τον ίδιο με δυνατότητα αυξομείωσης ύψους για να προσφέρουν μια άνετη και ξεκούραστη θέση, μπολ πλαστικά ή γυάλινα για να στηρίζονται τα δάχτυλα του χεριού, ειδικό μαξιλαράκι για να ακουμπά το χέρι του ο πελάτης, πολλές πετσέτες μιας χρήσεως για λόγους υγιεινής, ειδικό δοχείο για να τοποθετείται το βαμβάκι, ηλεκτρικό στεγνωτήρα νυχιών, ειδικά εξαρτήματα αποστείρωσης, κ.ά. Τα εργαλεία για τα νύχια που χρησιμοποιεί είναι ξυλάκια, σπάτουλες pusher, λίμες, κόπτες, τσιμπιδάκια, βούρτσες, καθώς επίσης και λειαντικά των νυχιών (ασετόν, λάδι, λοσιόν, βερνίκια, στεγνωτικά), και του παρωνυχίου. Όσον αφορά στο πεντικιούρ, η καλή φροντίδα των νυχιών και των δαχτύλων των ποδιών είναι πολύ σημαντική γιατί με την ορθοστασία, το βάρος του σώματος, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του ότι συχνά είναι κλεισμένα σε στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν σημαντικά προβλήματα και ασθένειες. Τα κυριότερα εργαλεία για τα νύχια που χρησιμοποιεί ο ειδικός είναι η πολυθρόνα του πεντικιούρ που διαθέτει αναπαυτικό κάθισμα για τον πελάτη, η λεκάνη στην οποία τοποθετούνται τα πόδια του, ο διαχωριστής δαχτύλων, η λίμα που λειαίνει τα σκληρά σημεία και ιδιαίτερα τις φτέρνες, ο ειδικός κόφτης νυχιών, καθώς επίσης και καλλυντικά των ποδιών (αντισηπτικό σπρέι, λοσιόν, πούδρα, βαζελίνη). Τέλος, καθώς στις μέρες μας η ζήτηση για τεχνητά νύχια αυξάνεται όλο και περισσότερο ο ειδικός της ονυχοπλαστικής φροντίζει για την καλλιτεχνική περιποίηση νυχιών και χεριών. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσπάθεια του ειδικού να επανασχηματίσει τα νύχια χρησιμοποιώντας ακρυλικά υλικά, ειδικά αυτοσκληρηντικά ή φωτοευαίσθητα υλικά ή ακόμα και τζελ.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι ειδικοί ονυχοπλαστικής εργάζονται σε χώρους όπου προσφέρονται υπηρεσίες αισθητικής σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αισθητική των νυχιών την άνω και κάτω άκρων. Ο ειδικός εργάζεται μόνος του, αλλά και με άλλους ειδικούς και η εργασία του είναι καλλιτεχνική και χειρωνακτική ταυτόχρονα. Η δουλειά του γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους, κατάλληλα διαμορφωμένους και καθαρούς, με σωστό φωτισμό και κανονική θερμοκρασία, όπου λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι σκυμμένος για πολλές ώρες και η σωματική κόπωση χαρακτηρίζει την εργασία του. Έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, δουλεύει συνήθως με ραντεβού και έχει ως οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι ειδικοί ονυχοπλαστικής πρέπει να είναι φιλικοί, συνεργάσιμοι, να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τις επιθυμίες των πελατών τους, αφού οφείλουν να ικανοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις εκάστοτε απαιτήσεις τους. Χρειάζεται να είναι προσεχτικοί, να δίνουν σημασία στην λεπτομέρεια και να χειρίζονται με επιδεξιότητα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Χρειάζεται ακόμη να διαθέτουν υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα, να είναι φιλικοί, να έχουν καλή όραση, επιμελημένη εμφάνιση και να εργάζονται με ακρίβεια και ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Τέλος, η υπευθυνότητα, η καλαισθησία, η ηρεμία και η λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών χαρακτηρίζουν τους επιτυχημένους ειδικούς μανικιούρ, πεντικιούρ και ονυχοπλαστικής,

Σπουδές:
Ειδικοί ονυχοπλαστικής μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΑΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα και στο τελευταίο εξάμηνο γίνεται πρακτική εξάσκηση. Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ της επιλογής τους ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Οι ειδικοί ονυχοπλαστικής, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 83, τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων του τμήματος Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), ορίζονται ως εξής: Οι πτυχιούχοι του τμήματος Αισθητικής της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΑΤΕΙ, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους απασχολούνται, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε σε συνεργασία με άλλους ειδικούς είτε μόνοι τους και προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αισθητική σώματος και προσώπου. Επίσης, μπορούν να εργαστούν, είτε ως στελέχη σε επιχειρήσεις, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες στους εξής χώρους:
1. Στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση
2. Στις βιομηχανίες που παρασκευάζουν καλλυντικά, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων.
3. Στις επιχειρήσεις που πωλούν καλλυντικά (φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών), ως στελέχη.
4. Στις νοσοκομειακές μονάδες που διαθέτουν δερματολογική, ενδοκρινολογική ή νευρολογική κλινική.
5. Σε κάθε άλλο επαγγελματικό χώρο που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
6. Μπορούν να ανοίγουν και να λειτουργούν με βάση την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία εργαστήρια αισθητικής (προσώπου και σώματος, ριζική αποτρίχωση, μασάζ, ενόργανη – ανόργανη γυμναστική).
7. Μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα αισθητικής, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να εργαστούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
8. Ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων με την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας λειτουργώντας δικό του χώρο αισθητικής, ως υπάλληλος σε ινστιτούτα αισθητικής, σε εταιρείες και καταστήματα καλλυντικών, σε κομμωτήρια, σε στούντιο φωτογραφίας, σε γυμναστήρια, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικά κανάλια, σε οίκους μόδας και ως εκπαιδευτικός σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές αισθητικής. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι θετικές, γιατί οι τομείς απασχόλησης ποικίλλουν. Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμά του έχει αρκετή ζήτηση λόγω της ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την αισθητική και την περιποίηση του σώματος, γεγονός που δημιουργεί πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον.

Πηγές Πληροφόρησης:
ΑΤΕΙ Αθηνών: Αγίου Σπυρίδωνος και Δημητσάνας, 122 10, Αιγάλεω,
τηλ.: 210-5385604, 5989897, φαξ: 210-5449175,
www.teiath.gr/seyp/aesthetics/2tmhmagr.htm
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Ταχ. Θυρίδα 145 61, 541 01, Θεσσαλονίκη,
τηλ.: 2310-791171-5, φαξ: 2310-791188, 799152, www.cosm.teithe.gr
ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας: Σταδίου 39, Αθήνα: 210-3213921, φαξ: 210-3210139

Λυπούμαστε, αλλά δεν βρέθηκε καμια εγγραφή σε αυτή την κατηγορία.